80 leden per jaar betalen hun automatische verlenging niet……..
Klik hier voor het hele verhaal  
“Ik heb nog 14 dagen uitstel gekregen van de belastingdienst anders leggen ze beslag op alles….”
Klik hier voor het hele verhaal  
“De deurwaarder stelde 70 termijnen van 100,- euro voor !!”
Klik hier voor het hele verhaal  
“Mijn zwager heeft 40.000,- euro geleend om zijn bedrijf te starten maar nu het goed gaat is hij mij vergeten…….”.
Klik hier voor het hele verhaal  
”Ik was vaste klant bij de advocaat maar werd er zelf geen cent beter van……………”
Klik hier voor het hele verhaal  
"Cashflow Direct koopt al onze vorderingen die meer dan 90 dagen over de betaaltermijn heen zijn……"
Klik hier voor het hele verhaal  
"Ik krijg nog 8.000,- euro van tegelwerk wat ik heb gedaan bij een particulier en heb nu problemen met de belasting…….."
Klik hier voor het hele verhaal  
“Mijn bedrijf heeft wel veertig vorderingen onder de 400,- euro openstaan die niet betaald worden………”
Klik hier voor het hele verhaal  
















Cashflow Direct In de media

Een ondernemer met meer Cash is meer King bij de Bank


In crisistijd let een bedrijf meer op de centen. Logisch. Je kunt het tenslotte maar één keer uitgeven. Maar er is nog een pluspunt. Een ondernemer met meer 'cash' is meer 'king' bij de bank. Voldoende 'cash' (met een mooi woord werkkapitaal) is namelijk belangrijk om makkelijker een financiering bij de bank rond te krijgen. Hoe kan je er nu als ondernemer voor zorgen dat je werkkapitaal optimaal is en blijft? In deze blog enkele tips.
Quick wins en structureel

Eén van de kenmerken van de ondernemer is dat de zaak op orde is. Dat geldt ook voor de financiën, en in het bijzonder voor het werkkapitaal. In het blog "In crisistijd komt de echte ondernemer naar boven" heb ik dit al aangestipt. Wat is nu werkkapitaal? Het werkkapitaal is simpel gezegd hetgeen het bedrijf in geld snel beschikbaar heeft om op de korte termijn de noodzakelijke uitgaven te doen, schulden af te betalen en te investeren in het bedrijf. Meer complex geformuleerd is werkkapitaal: voorraden, debiteuren en liquide middelen minus crediteuren en andere kortlopende schulden. Wie als ondernemer het werkkapitaal weet te optimaliseren, heeft veel gewonnen richting de bank om een financiering rond te krijgen. Deze optimalisatie kan relatief snel gerealiseerd worden (quick wins), maar de kunst is dit ook te blijven vasthouden. Daarvoor is een goed beheer van het werkkapitaal nodig. Daarover straks meer. Eerst de quick wins.
Quick wins
Hoe kan je nu in korte tijd het werkkapitaal verbeteren? Enkele tips:
Tip 1 Betaal de crediteuren niet te vroeg
Voor het betalen van de crediteuren geldt een uiterste betalingstermijn. Betaal dus niet te vroeg en neem deze betalingstermijn in acht. Wil je als onderneming nog later betalen, overleg dan met de crediteuren. Door de betaling zo laat mogelijk in gang te zetten, blijft het geld langer in het bezit van de onderneming. En dat heeft een positieve uitwerking op het werkkapitaal.
Tip 2 Let op het debiteurensaldo
Dat geldt ook als de onderneming ervoor zorgt dat het debiteurensaldo zo laag mogelijk is. Welke maatregelen kan je daarvoor nemen? Bij voorbeeld:
  • Maak goede afspraken over de betaling met je klanten (bijv. een betalingskorting bij snelle betaling)
  • Verzend op tijd de aanmaningen aan je klanten
  • Neem met klanten contact op als ze ontevreden zijn en los de betalingsproblemen met hen op
  • Schakel zo nodig een incassobureau in als je te weinig tijd hebt om achter de niet betalende klanten aan te zitten
  • Laat vooraf de kredietwaardigheid van de klant beoordelen en laat bij twijfel vooruitbetalen

Tip 3 Houd lage voorraden aan
Hetgeen de onderneming heeft ingekocht, is daarvoor reeds betaald. Door een goede afstemming tussen inkoop, fabricage en verkoop kan ervoor gezorgd worden dat de voorraden zo laag mogelijk worden gehouden. Een lage voorraad heeft een positief effect op het werkkapitaal. Simpel gezegd, het bespaart geld.
Tip 4 Betaal in delen
Bij grote projecten, bij voorbeeld in de bouw, is er vaak sprake van voorfinanciering. De inzet van personeel (salariskosten) en materialen betaal je vooruit, voordat het geld voor het project binnenkomt. Het verschil tussen eerst uitgeven en later innen, kan behoorlijk oplopen en gaat ten koste van je werkkapitaal. Door tijdens het project te werken met een aanbetaling en met deelbetalingen kan je het negatieve effect op het werkkapitaal beperkt houden.
Structureel
Wie als ondernemer deze tips toepast, heeft al één voet tussen de deur van de bank. Maar er is meer nodig. Je kunt de bank pas echt binnenlopen als je aantoont dat je een optimalisatie van het werkkapitaal serieus neemt. Dat je als ondernemer structureel een goed werkkapitaalbeheer voert. Dit houdt in dat de onderneming naast een goed debiteuren- en crediteurenbeheer beschikt over een liquiditeitsoverzicht, waarin de ingaande en uitgaande kasstromen voor het gehele lopende jaar in kaart zijn gebracht. En dat dit overzicht bij voorbeeld maandelijks bijgewerkt en besproken wordt. Op deze manier kunnen er op tijd maatregelen worden ondernomen, waarvan er een aantal in de tips is genoemd. Wie op deze wijze op de centen let, kan blijvend veel besparen.
Tenslotte is cash nog altijd king. En meer cash biedt de ondernemer meer perspectief om een bankfinanciering te verkrijgen. En dat is in crisistijd niet onbelangrijk, toch?

Bron: HH Accountants, januari 2013
 

 Meer Cashflow Direct In de media

  •  Verkoop van je openstaande vordering. Nieuw fenomeen?
  •  Topberaad over trage betaling van grote ondernemingen
  •  Koning cash regeert in mkb met ijzeren vuist
  •  Crisismaatregel voor de MKB ondernemer, sturen op cash!
  •  Nieuwe wet dwingt discipline af
  •  Kleine leveranciers zijn het lange wachten op hun geld nu echt beu
  •  In de crisistijd komt de echte ondernemer naar boven
  •  Hoe zorg ik dat mijn facturen betaald worden?
  •  Een ondernemer met meer Cash is meer King bij de Bank
  •  Driekwart van ondernemers gebrek aan cashflow
  •  Debiteurenbeheer: Neem preventieve maatregelen




  • © 2017 - Cashflow Direct is een onderdeel van Debitforce B.V.